Fråga facket Fråga facket

Årets Känga 2019 tilldelas Foodora

Företaget Foodora har gång på gång visat exempel på hur man exploaterar personal med dåliga arbetsvillkor och usel arbetsmiljö.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO-distriktets nyvalda ordförande Mirja Räihä delar ut årets Känga till Foodora.
LO-distriktets nyvalda ordförande Mirja Räihä delar ut årets Känga till Foodora. Gunilla Björnberg

Cykelbuden inom matbudsbranschen i Stockholm har blivit exempel på den moderna exploateringen av personal i nutid. Med urusla arbetsvillkor och löner långt under kollektivavtalet för branschen. Avsaknaden av försäkringar inom arbetet kopplat till sjukdom, arbetsskada och frånvaro av tjänstepension. Vi kan krasst konstatera att företaget inte har personalens arbetsvillkor i fokus. 

 

Företaget vill med bestämdhet inte teckna kollektivavtal för sin personal med fackförbundet Svenska Transportarbetareförbundet som har kollektivavtal för branschen. Man vill inte heller samverka i arbetsmiljöfrågor med Transports Stockholmsavdelningen, trots att deras behöriga skyddsombud ställt arbetsmiljökrav på förbättringar efter ett flertal trafikolyckor där personal skadats.

 

Företagets ovilja att tillhandahålla cyklar och ryggsäckar för sin personal gör att cyklisterna själva behöver stå för dessa. Och det ställs inga krav på att cyklarna ska vara trafiksäkra. Personalen har heller ingenstans att äta, vila eller gå på toaletten under arbetstid. Inte heller tillhandhålls garageutrymme att förvara cyklarna. Därför är det ingen ovanlig syn för Stockholms invånare att se både cyklar och ryggsäckar uppställda på cykelparkeringar runt om i stan om kvällarna.

 

Företagets utnyttjande av personal och systematiska åsidosättande av arbetsvillkor har gjort att Foodora blivit en självklar mottagare av LO-distriktet i Stockholms läns Känga.

 

För ytterligare upplysningar:
Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län
tel 073-555 30 74
Stefan Hansson, chef LO-distriktet i Stockholms län
tel 070-586 27 02

 

LO-DISTRIKTET I STOCKHOLMS LÄN

 

*Kängan är en utmärkelse som delas ut av LO-distriktet i Stockholms läns årsmöte för att uppmärksamma en offentlig person, organisation, myndighet eller företag som genom bristande handling eller beslut under året påverkat LO-medlemmarna i vår region på ett negativt sätt. 

 

 

 

 

 

Gunilla Björnberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.