Fråga facket Fråga facket

Gå med i facket

Ung i facket Sällan har ungdomar och unga vuxna varit så utsatta på arbetsmarknaden som i dag. Med hög ungdomsarbetslöshet och en arbetssituation där otrygga anställningar är vanligt har facket en stor funktion att fylla. Du är väl med i facket?


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Trygghet för vanligt folk

Vår uppgift är att se till att unga männskor omfattas av de lagar och regler som gäller samt ge kunskap om hur viktigt det är att vara medlem i facket. Som medlem i facket får du en trygghet. Du har någon som står vid din sida om du får problem på arbetsplatsen.

Är du medlem kan du få experthjälp inom många olika områden, allt ifrån att få ut rätt lön och rena säkerhetsfrågor till juridiska frågor. Facket hjälper dig i de här situationerna. Som medlem har du en stark organisation i ryggen.

Vill du lära dig mer om facket? Då har vi utbildningar för dig under 30 år som du hittar här: Ung-utbildningar.

Vill du bli medlem?

Medlem i facket kan alla som jobbar bli. Men flera fackförbund erbjuder även ett elevmedlemskap för dem som studerar praktiska program på gymnasiet och ännu inte kommit ut i arbetslivet.

När du ska bli medlem är det viktigt att du väljer att vara med i rätt fackförbund. Det finns flera olika fackförbund som organiserar olika branscher och yrkesgrupper. Det är olika fackförbund som organiserar de som jobbar i butik och de som bygger hus.

Kontakta något av LOs förbund för att bli medlem i facket.

Vill du som ung veta mer om rättigheter på jobbet, om facket och om medlemsskap så titta in på LO Ung.

LO-distriktet har för sitt arbete tillsatt en Regional ungdomskommitté som driver frågorna.