Fråga facket Fråga facket

För dig som anställd med anledning av Covid-19

Vi får just nu många frågor om vad som händer med lönen om man inte kan vara kvar på sin arbetsplats på grund av Covid-19, det så kallade Coronaviruset. Nedan finns viktig information för dig som anställd:


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Covid-19

Vi får just nu många frågor om vad som händer med lönen om man inte kan vara kvar på sin arbetsplats på grund av Covid-19, det så kallade Coronaviruset. Detta är vad som gäller:

  • Om arbetsgivaren uppmanar dig att inte komma till jobbet på grund av smittrisk så har du rätt till lön precis som vanligt, oavsett om arbetsgivaren kan ge dig arbetsuppgifter eller inte. Du behöver givetvis inte heller ta semester. Däremot har du inte rätt till lön om du själv väljer att stanna hemma utan att göra upp det med arbetsgivaren.
  • Om du är på tjänsteresa och blir förhindrad att komma hem på grund av ett myndighetsbeslut räknas det som en del av tjänsten och då ska du också ha lön. Om du råkar ut för samma sak vid till exempel en privat resa har du däremot inte rätt till lön. Den situationen kan jämföras med om du blir försenad till jobbet på grund av snökaos eller liknande. Inte heller då har arbetsgivaren skyldighet att betala lön.
  • Om du skulle bli sjuk av viruset har du givetvis rätt till sjuklön och ersättning från Försäkringskassan enligt samma regler som vid andra sjukdomar. Regeringen har nu dessutom beslutat att tills vidare avskaffa karensdagen (karensavdraget) i sjukförsäkringen. Eftersom regeringen dessutom har beslutat att klassa Covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom har du också rätt till en särskild smittbärarpenning från Försäkringskassan. Då krävs dock läkarintyg.

Försäkringar genom kollektivavtalet med anledning av Covid-19:

Du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal har en del avtalsförsäkringar. En av de är avtalssjukförsäkring AGS. Om du blir sjukskriven mer än 14 dagar på grund av Covid-19 och får sjukpenning eller smittbärarpenning kan söka om ersättning från sjukförsäkringen AGS.   

Läs mer på LOs hemsida om försäkringar https://www.lo.se/start/facket_forsakrar och följ länken för att läsa mera och anmäla på AFA försäkringar https://www.afaforsakring.se/privatperson/sjukforsakring/las-mer-och-anmal/

Vid varsel och uppsägning:

Det finns avtalsförsäkringar inom LO-privat som kan gå in och ge stöd beroende på vilken kollektivavtal, försäkringsavtal eller arbetsuppgifter du har. Det är trygghetsfonden TSL för privatanställd arbetare och omställningsstöd enligt kollektivavtal LO-KFO. Vid uppsägning kan du ha rätt till stöd enligt AGB om du uppfyller kriterierna. Läs mera på LOs hemsida i fliken ”Facket försäkrar” https://www.lo.se/start/facket_forsakrar  och gå vidare till https://www.afaforsakring.se/privatperson/forsakring-vid-arbetsbrist/las-mer-och-anmal/

 

Jakob Stone