Fråga facket Fråga facket

För få tar chansen till extra föräldrapengar i Stockholms län

För fjärde året i rad ökar pappors uttag av föräldrapenningtillägget på riksnivå. Men i Stockholms län tar endast 8,3 procent av papporna ut hela den ersättning som de har rätt till. Detta kan jämföras med mammorna där motsvarande siffra är 78,5 procent. LOs årliga utvärdering av föräldrapenningtillägget visar att den tidigare ökningen av uttaget har stannat av hos både mammor och pappor i Stockholms län.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Det är positivt att vi för fjärde året i rad ser en ökning av männens uttag på riksnivå, men i Stockholm ser vi dock att den tidigare ökningen av uttag stannat av. Det är olyckligt att så många missar chansen till de extra föräldrapengarna som ryms inom kollektivavtalet och enkelt finns att hämta, säger Marie Jokio, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Cirka 1,6 miljoner privat- och kooperativt anställda LO-arbetare på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar vid föräldraledighet, något som många LO-anställda inte känner till. LO uppskattar att det är så mycket som en tredjedel som går miste om ersättningen. I Stockholms län rör det sig totalt omkring 3.400 personer.

- Det är svårt att säga varför inte fler tar chansen till extra föräldrapengar i Stockholms län. Helt klart är att fler måste få information om denna möjlighet att dryga ut kassan under barnets första tid. Och framför allt måste både arbetsgivare och chefer bli bättre på att underlätta för pappor att vara föräldralediga, säger Stefan Hansson, chef LO-distriktet i Stockholms län.

Fakta om försäkringen
Föräldrapenningtillägget ger 10 procent extra för den som är fäldraledig förutom den ersättning som försäkringskassan betalar ut. Dens om tjänar mer än försäkringskassans tak får 90 procent av lönen som överstiger taket. 
 

Förutsättningen för att få rätt till ersättningen är att den nuvarandde arbetsgivaren har kollektivavtal och att den som har arbetat där eller hos någon annan arbetsgivare med kollektivavtal har arbetet där minst 12 månader de senaste fyra åren. Då omfattas du automatiskt av försäkringen som ger max 180 dagars ersättning under en sammanhållen period. Allt som krävs är att man anmäler till AFA Försäkring. Läs mer om föräldrapenningtillägget: 

https://www.lo.se/start/facket_forsakrar/foraldrapenningtillagg

Här laddar du hem hela rapporten: Föräldrapenningtillägg 2018

Ytterligare upplysningar lämnas av:

Marie Jokio, ordförande LO-distriktet i Stockholms län
072-240 57 80, marie.jokio@kommunal.se

Stefan Hansson, chef LO-distriktet i Stockholms län
070-586 27 02, stefan.hansson@lo.se

 

Gunilla Björnberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.