Fråga facket Fråga facket

Pressmeddelande - Få tar chansen till extra pappapengar i Stockholms län

För tredje året i rad ökar pappors uttag av föräldrapenningtillägget på riksnivå. Men i Stockholms län är det fortfarande endast 9 procent av papporna som tagit ut hela den ersättning som de har rätt till. Detta kan jämföras med mammorna där motsvarande siffra är 82 procent. Det visar LOs årliga utvärdering av föräldrapenningtillägget.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Lars Forsstedt

- Det är positivt att vi för tredje året i rad ser en ökning av männens uttag på riksnivå, men i Stockholm sligger vi kvar på samma nivå som senaste åren. Det är synd att så många missar chansen till extra föräldrapengar när det finns att hämta, säger Marie Jokio, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Cirka 1,6 miljoner privat- och kooperativt anställda LO-arbetare på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar vid föräldraledighet, något som många LO-anställda inte känner till. LO uppskattar att det är så mycket som en tredjedel som går miste om ersättningen. I Stockholms län rör det sig om omkring 3.400 personer.

- Det här är en bra möjlighet för både mammor och pappor att dryga ut kassan under barnets första tid. Vi vill uppmärksamma alla föräldrar att ansöka om ersättningen, vilket också kan göras retroaktivt. Vi vill särskilt uppmuntra fler pappor att ta chansen att vara föräldralediga när barnet är litet. Det är dagar som aldrig kommer tillbaka, fortsätter Marie Jokio.

Fakta om försäkringen
Föräldrapenningtillägget ger 10 procent extra för den som är föräldraledig, förutom den ersättning som Försäkringskassan betalar ut. Den som tjänar mer än försäkringskassans tak får 90 procent av lönen som överstiger taket.

Förutsättningen för att få rätt till ersättningen är att den nuvarande arbetsgivaren har kollektivavtal och att den som har arbetat där eller hos någon annan arbetsgivare med kollektivavtal har arbetat där under minst 12 månader de senaste fyra åren. Då omfattas du automatiskt av försäkringen som ger max 180 dagars ersättning under en sammanhållen period. Allt som krävs är att man anmäler till AFA Försäkring. Läs mer om föräldrapenningtillägget på LOs hemsida https://www.lo.se/start/facket_forsakrar/foraldrapenningtillagg. Rapporten laddar du hem här: Rapport 2017 Föräldrapenningtillägg.  

Ytterligare upplysningar lämnas av:
Marie Jokio, ordförande LO-distriktet i Stockholms län
072-240 57 80, marie.jokio@kommunal.se

Gunilla Björnberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.