Fråga facket Fråga facket

Stora skillnader i faktisk månadslön i Stockholms län – arbetarkvinnor tjänar minst

En arbetarkvinna i Stockholms län tjänar 26.199 kronor mindre i månaden jämfört med en man i ett tjänstemannayrke. Det visar den sjätte upplagan av LOs rapport Sveriges jämställdhetsbarometer. Nu vill LO se fler reformer för ökad ekonomisk jämställdhet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

I Sveriges jämställdhetsbarometer 2019 presenteras unika siffror som visar arbetstidens betydelse för lönen. Resultatet – som kallas faktisk månadslön – är slående. LO-kvinnor har den i särklass lägsta genomsnittliga faktiska månadslönen. Deltidsarbete på grund av att heltidsarbeten saknas och fysiskt och psykiskt krävande arbetsuppgifter är två av de mest centrala orsakerna, enligt LO. 


  – Heltidsjobb med bra arbetsmiljö måste bli norm på hela arbetsmarknaden. Här måste arbetsgivarna i synnerhet i de kvinnodominerade LO-jobben kliva fram och ta ett mycket större ansvar. Politikerna behöver också göra mer för trygga jobb och avskaffa allmän visstidsanställning, säger Marie Jokio, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.


Utöver faktiskt månadslön visar jämställdhetsbarometern 2019 att januariöverenskommelsen innehåller reformer som riskerar att ytterligare försämra villkoren i kvinnodominerade LO-yrken. Istället för att rusta arbetskraften för bra jobb och satsa på den generella välfärden ligger fokus på att subventionera fram lågproduktiva och lågavlönade jobb i privat servicesektor. LO anser att det vore betydligt bättre satsade resurser, inte minst för att underlätta för alla föräldrar att kombinera arbete och familj.


 – Nu läggs fokus återigen på "individuella jämställdhetslösningar", som många av de borgerliga partierna förespråkar. Det kommer aldrig att råda bot på de strukturellt formade och ojämställda mönster som finns både i arbetslivet och familjelivet. Vi kommer därför fortsätta opinionsbilda för att få till fler jämställdhetsreformer som gör verklig skillnad för LO-medlemmar, fortsätter Marie Jokio.

 

Fakta jämställdhetsbarometern 2019

  • I Stockholms län var den genomsnittliga faktiska månadslönen för arbetarkvinnor 21.040 kronor och för arbetarmän var den 25.543 kronor.

  • Den genomsnittliga faktiska månadslönen för en man inom tjänstemannayrken i Stockholms än är 47.239 kronor. Vilket ger en skillnaden i faktisk månadslön mellan en arbetarkvinna och en man i ett tjänstemannayrke hela 26.199 kronor.  

  • Några viktiga jämställdhetsreformer för LO-medlemmar: heltid som norm på hela arbetsmarknaden, trygga anställningsformer - avskaffa allmän visstidsanställning, mer fokus på förbättrad arbetsmiljö, individualiserad föräldraförsäkring och barnomsorg när föräldrar jobbar, även på kvällar, helger och nätter.  

För ytterligare information kontakta Marie Jokio, ordförande LO-distriktet i Stockholms län, tel 072-240 57 80, marie.jokio@lo.se.

Ladda ner Sveriges Jämställdhetsbarometer 2019 

LO-DISTRIKTET I STOCKHOLMS LÄN

 

 

 

 

 

 

Gunilla Björnberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.